Udflugt til Bjørn Wiinblads hus

 

Kom og vær med på udflugten der denne gang går til Bjørn Wiinblads hjem, Det Blå Hus, Bjørn Wiinbladsvej 5, Lyngby

Det var Bjørn Wiinblads eget ønske, at hans hjem, som står urørt efter hans død i 2006, skulle være et åbent kunstnerhjem og levende værksted for keramikere. Huset indeholder det mest fantastiske interiør bestående af en stor og alsidig kunstsamling og vidner om en folkekær multikunstner, der på sin egen finurlige måde ønskede at gøre folk glade.

Huset er opført omkring år 1900, og har så vidt vides huset et kornlager. Siden blev der bygget til og bygget om, og det store træhus på 700 m2 har utallige, små hemmelige rum.

I 1934 startede den svenske kunsthåndværker Brita Drewsen (1887-1983) et spinderi og væveri i “Den blaa Fabrik” sammen med væveren Gudrun Clemens. De fremstillede tæpper, møbelstoffer og boligtekstiler, som blev købt af et kræsent publikum.  I 1965 flyttede Brita Drewsen fabrikken til Glostrup. Brita Drewsen havde privatbolig i “Den blaa Fabrik”, men hun byggede siden et lille “eventyrhus”, som det blev kaldt i flere boligreportager. Huset var på 110 m2 og fyldt med egne møbeldesign. Da Wiinblad overtog huset, indrettede han det med sine egne design, alt fra tapeter til gardiner, sengetøj og møbler.

I 1966 overtog Bjørn Wiinblad “Det Blå Hus”. I de første år blev Brita Drewsen boende i sit lille hus, der ligger i den ene ende af den store grund. Bjørn Wiinblad og Brita Drewsen lavede flere haveudstillinger sammen bestående af deres egne design – både brugskunst og møbler.

Den private bolig og atelieret står i dag intakt, som om Bjørn lige var gået ud ad døren. Det smukke hjem rummer både hans egne værker og ikke mindst hans kunstsamlinger fra hele verden. Han havde en fantastisk samling af kunst, bøger og musik, der inspirerede ham i hans arbejde. Huset, tegnestuen og værkstedet er propfyldt med kunst, skitser og modeller. Det levende værksted skal tages bogstaveligt. Flere af Bjørn Wiinblads gamle “malerpiger” har genoptaget deres gamle hverv og maler igen Wiinblads kendte keramikfigurer. Selvom det er over 30 år siden, de var ansat som keramikmalere, sidder det i fingrene. Måske kan de opleves på nærmeste hold under besøget.


Blixen Klub Gentofte – Mandag

mandag 10. februar 2020 kl. 13:00