Foredrag med Carl-Henrik Brogren, biokemiker & immunolog m.m.

 

Foredraget er videnskabs historisk og handler om den polske unge kvinde Marie Sklodowska, der kommer til Paris i 1891 for at studere fysik og kemi ved Sorbonne.

Hun gifter sig med Pierre Curie, og med ham beskriver hun, hvad radioaktivitet er. Marie Curie fik to Nobelpriser i to forskellige discipliner som den eneste kvinde i verden og også den første.

Hvad var denne unikke kvinde bygget af, som utvetydig blev et forbillede for sin eftertid og ikke mindst kvinderne, der kom på arbejdsmarkedet i 1900- tallet. Var hun stædig, opfindsom, nysgerrig og tvivlende? – thi den sande forsker tvivler altid.

Nu i 2000-tallet er alt anderledes, for nu er der er mange dygtige kvinder på ESPCI, både som ansatte og studerende.

Der bliver vist et lille YouTubevideoklip om ingeniørskolen, dens elever og unikke miljø. Desuden uddrag fra spillefilmen (på fransk) med titlen ”Les Palmes de Monsier Schutz”, chefen for Marie og Pierre Curie, der så gerne vil have Palmeordenen. Filmen handler om Maries og Pierres forskning og samliv, hvor den fantastiske franske skuespiller Isabell Hubert har rollen som Marie Curie. Og det er her, hun slår sin opdagelse af radioaktivitet fast ved at sige til M. Schutz. ”mais M. Schutz sais pas Chimie c’est physiques”, hvor hun understreger, at radioaktivitet slet ikke er et kemisk fænomen, men et fysisk, nemlig hvor radioaktive grundstoffers masse omdannet til stråling, taber masse og danner energi. Hun ser ”lyset” – fremtidens ”blå lys”.

Carl-Henrik Brogren er vokset op i Gentofte, nu pensionist og medlem af Hemingway Club. Han har holdt foredrag om en række forskellige emner, især relateret hans liv i forskning som biokemiker og immunolog både i Danmark og Frankrig. Arbejder, underviser og skriver nu om dansk vinfremstilling, specielt mousserende vine, og driver i tilknytning hertil et lille biotekfirma VinoSigns, og så er han fransk ridder.


Blixen Klub Gentofte – Mandag

mandag 26. oktober 2020 kl. 13:00

Byens Hus

Vi mødes i Salen, der ligger i stueplan. Lige frem gennem hovedindgangen, ned af trappen og ind til højre. ‘Byens Hus’ ligger i gåafstand fra både Hellerup Station og Strandvejen.