Foredrag med Arne Mørch

 

Foredraget denne mandag handler om autonom tænkning og har titlen ”Du skal le og filosofere”

Det er svært at blive voksen, fordi man dermed selv skal vælge og selv skal tage ansvar. For mange er det nemmere at lade andre bestemme over sig for eksempel gennem religion, tradition eller gennem andre mennesker.

I antikken opstod der imidlertid tanker om, at man faktisk godt selv kunne. Det hele byggede først og fremmest på verdens første atomteori, og filosoffen Epikur tog fat på at udforme det hele i praksis.

Det førte til utrolige indsigter og tanker, som har domineret verden lige siden gennem humanismen og demokratiet.

Herhjemme er Poul Henningsen og Ivan Malinowski inspirerende eksempler på den autonome tænkning. Men pas på! Foredraget vil indeholde både oplysende og provokerende eksempler på den måde at tænke på.

Vi er så heldige, at et medlem af Hemingway Club vil holde dette foredrag for os.

Arne Mørch er lektor emeritus, cand.mag. Han har skrevet en del bøger, bl.a. ”Du skal le og filosofere”, ”Haven og Venskabet” og ”Vejen til demokrati”, alle om den humanistiske side af vores kultur.

Arne Mørch har desuden undervist i 41 år i latin, oldtidskundskab og filosofi og har i flere perioder studeret på Det Danske Akademi i Rom i forbindelse med et projekt om hellenistisk filosofi og dets virkningshistorie op til vor tid. Arne har desuden med kontakt til Undervisningsministeriet og bl.a. på baggrund af en del inspirerende besøg på udenlandske gymnasier skrevet og holdt foredrag rundt om i landet i et forsøg på en fornyelse af den danske gymnasiekultur.

Inspirationen heraf er til dels beskrevet i bogen ”Det humanistiske Gymnasium


Blixen Klub Gentofte – Mandag

mandag 9. marts 2020 kl. 13:00

Byens Hus

Vi mødes i Salen, der ligger i stueplan. Lige frem gennem hovedindgangen, ned af trappen og ind til højre. ‘Byens Hus’ ligger i gåafstand fra både Hellerup Station og Strandvejen.